Scheid het kaf van het koren

De hele muur staat vol met ideeën, een hoop lijken op elkaar, sommigen zijn duidelijk onzin of onhaalbaar, maar je gevoel zegt dat er ook wel wat mogelijke juweeltjes tussen staan. Hoe pik je ze er nu al uit?

Als je alle tijd hebt, kun je natuurlijk alle genoemde ideeën gaan uitwerken. Als je echter in fase 1 je blik goed verruimd hebt, kun je hier nooit voldoende tijd voor maken. Om die reden is het van belang dat je de beste ideeën er uit haalt om verder uit te diepen.

Dit kan op verschillende manieren. Ga voor de groepsvoorkeur, vergelijk de ideeën onderling, analyseer toch iets langer, etc. Er is geen "beste" methode, maar afhankelijk van het type ideeën, aantal ideeën, aantal deelnemende brainstormers en andere factoren werkt de één beter dan de ander. Één aandachtspunt hebben alle systemen met elkaar gemeen: Zorg dat je heldere criteria hebt waaraan het idee/oplossing moet voldoen. Die moet iedereen goed in zijn achterhoofd houden wanneer er ideeën worden gekozen of afvallen.

Kijk hieronder voor een aantal voorbeelden.

 

Stemmen

De meest eenvoudige manier is stemmen. Lees de ideeën voor of stuur de ideeën rond en laat iedereen aangeven wat hij/zij het beste idee vindt. De meeste stemmen gelden.

Dit werkt goed in een groep waarin iedereen kritisch en zeker genoeg is om onafhankelijk te stemmen. Wanneer dit het geval is, is een stemming simpel, maar effectief. Hoe groter de groep, des te beter kan er worden ingeschat wat het beste idee is en heeft in ieder geval het meeste draagvlak.

Een anonieme stem kan helpen, wanneer de individuen niet onafhankelijk genoeg zijn en wellicht de massa volgen of de baas gelijk willen geven. Dit blijft dan echter een twijfelachtige methode, omdat men toch vaak tijdens de brainstormfase al voorkeuren van anderen hebben gehoord.  Een andere methodiek is dan effectiever.

Ieder voor zich

Zorg dat alle ideeën bij elkaar staan en laat iedereen 3 streepjes zetten bij de ideeën die hij/zij het beste vindt. Het idee met de meeste streepjes is het beste idee.

Het gevaar van deze methode is, dat men toch met elkaar gaat discussiëren over waar streepjes gezet moeten worden. Het beste kun je dit juist doen nadat er streepjes gezet zijn. Alle meningen zijn dan meegenomen en je hoeft alleen nog te praten over de 2 of drie ideeën die over zijn of op elkaar lijken.

Toernooi

Wanneer je een beperkt aantal ideeën hebt, of al een voorselectie hebt gemaakt is dit een goede methode om tussen ideeën te kiezen.

  1. Maak een tabel met alle ideeën op de x-as en op de y-as. Zet in de vakjes waar dezelfde ideeën elkaar kruisen een kruis.
  2. Vergelijk nu de ideeën in de bovenste driehoek (boven de kruisen) en zet een 1 als het horizontale idee beter is dan het verticale.
  3. Spiegel nu enen en nullen naar de onderste driehoek.
  4. Tel nu de punten horizontaal op. Het idee met de meeste punten is het beste idee.

Wanneer je een veeltal aan ideeën hebt is dit erg veel werk. Eventueel kun je wel ideeën verdelen onder verschillende mensen die ieder voor hun ideeën deze tabel maken. Alle beste ideeën komen dan weer bij elkaar in een nieuwe tabel, totdat je de beste hebt gevonden.

Impact vs uitvoerbaarheid matrix

Maak een matrix van 4 vlakken.

  1. Hoge impact, eenvoudig uit te voeren
  2. Hoge impact, Lastig uit te voeren
  3. Lage impact, eenvoudig uit te voeren
  4. Lage impact, lastig uit te voeren

Zet de ideeën in de verschillen vlakken. Zo is eenvoudig te zien welke ideeën juist wel en welke juist niet moeten worden uitgewerkt.